Voor een grote soepketel:
- 1 of 2 ajuinen
- een soepselder
- een pak soepprei
- minstens 1 kg rijpe (!) tomaten, liefst onbespoten - durf gerust naar de lelijkste exemplaren te grijpen, die zijn volgens moeke de beste om in de soep te draaien
- een paar patatjes om te binden
- er kunnen ook een paar worteltjes of een beetje suiker bij om te zoeten
- er kunnen ook een paar worteltjes of een beetje suiker bij om te zoeten
- een klein blikje geconcentreerde tomatenpuree
- peper en zout naar smaak
Voor de soepballetjes:
- ongeveer 50 gram gemengd gehakt (varkens/kalf) / persoon
- broodkruim
- één of meerdere eitjes (afhankelijk van de hoeveelheid gehakt)
Verder:
- een passe-vite (je kan de soep ook mixen, maar dan moet je eerst de tomaten ontvellen)

Smelt een klontje boter in een grote soepketel en laat daarin de groentjes, met de tomaten bovenop, gedurende minstens een uur (liever langer) zachtjes sudderen met het deksel op de pot.
Rol ondertussen de soepballetjes. Meng daarvoor het gehakt met wat broodkruim en een eitje. Een goede consistentie is als het gehakt niet meer 'plakt'. Rol kleine balletjes.
Roer - als de groentjes lang genoeg gesudderd hebben - er voor een mooie rode kleur (en ook wel voor de smaak) nog een blikje geconcentreerde tomatenpuree door. Je kan de soep ook nog aanlengen met een beetje water. Voeg niet teveel water ineens toe en laat het langs de rand van de kookpot lopen om het wat op te warmen, zodat de soep niet 'schrikt' en haar smaak verliest.
Draai de soep door de passe-vite. Proef en kruid bij met peper en zout naar smaak.
Dan pas gaan de soepballetjes erbij. Kook ze maar héél even op, anders worden ze hard en smakeloos.
Verdeel over soepkommen of -borden en het gevecht om de meeste balletjes kan beginnen!
Verdeel over soepkommen of -borden en het gevecht om de meeste balletjes kan beginnen!
Wow! Wat een heerlijk recept!
BeantwoordenVerwijderenHet lijkt wel heruitgevonden!
Bwa :) sommige stukken zijn zelfs letterlijk overgenomen, maar ik kon ze dan ook niet beter verwoorden!
BeantwoordenVerwijderenEen héérlijk recept wel! Zoals tomatensoep hoort te zijn! En je had absoluut gelijk over de hoeveelheid groenten :)