't Grootste comfort zit nog altijd in het eten van onze (groot)ouders, maar het is duidelijk dat er veel kennis aan het verloren gaan is. Alles moet snel gaan, veel eten komt uit pakjes of is take-out. Plus buitenlandse keukens veroveren stilaan onze kookpotten. En hoe hard ik daar ook fan van ben (de buitenlandse keukens, niet het niet-verse eten), ik wil al die authentieke gerechten niet verloren laten gaan, dus leg ik hier een verzameling aan van de lekkerste recepten uit onze keuken. Maar dat kan alleen maar met jullie input:
- wat pruttelde er in de potten van uw (groot)ouders, doordeweeks en in het weekend?
- aan welke gerechten kleven er mooie herinneringen vast?
- wat maak je vandaag de dag nog altijd zelf klaar?
Mailen kan naar: m.vanmensbrugge@gmail.com, of reageer gewoon hier op de blog.
Zoals eerder gezegd voel ik mij in mijn hoedanigheid van groot- tot overgrootmoeder goed geplaatst om deel te nemen aan je vroegere- recepten -run.
BeantwoordenVerwijderenVan Michiel vernam ik al dat hij mijn soep zo lekker vond, WAARVOOR HARTELIJKE DANK, MICHIEL!
Verder vielen de mosselen van opa Wim in de smaak. ( Bij mij trouwens ook!)
Dan was er nog lasagne, en stoofvlees, en rode kool met appeltjes en ZONDER rozijnen, en misschien nog een paar andere recepten....Maar, zoals gezegd:.... EVEN GEDULD .... Het komt wel ....
Ik kan al niet wachten!
VerwijderenWillen we dan beginnen met de tomatensoep?
BeantwoordenVerwijderenWat er in moet is geen geheim;dat zijn: ajuin, selder prei, peper en zout en tomaten,natuurlijk.
Ik denk dat de finesse van vroeger in de tomaten zit. De mottigste exemplaren waren de beste voor de soep, liefst onbespoten , verder in alle maten, vormen en kleuren , liefst ook véél. Wij gebruikten nog een passe-vite, makkelijk, moest je de tomaten niet pellen.( Bij gebruik van de mixer moet dat wèl! ). Dan nog een klein trucje : Voor de kleur (en de smaak) deden we er wat geconcentreerde tomaten bij, een klein blikje volstond gewoonlijk.
Last but not least horen er balletjes bij. Daarvoor mengde ik het gehakt met wat broodkruim en een ei , en ik probeerde kleine balletjes te draaien,dat vond iedereen lekker!
Voilà! Dat is een eerste simpel recept. Ik hoop dat je er wat aan hebt.
Volgende keer wat anders.
Mijn favoriet!
VerwijderenGoeie tips ook: dat van die mottige tomaten en een passe-vite gebruiken wist ik helemaal niet :) Ging er nog bouillon of water bij de soep? Werd de hele soep (zonder balletjes) dan door de passe-vite gedraaid, of moest ze nog eens gemixt worden op het eind?
Mmm, vandaag is eigenlijk een perfecte dag voor deze soep! Ik weet in elk geval al wat ik van de week van de markt meebreng ;)
Ahja, en verhoudingsgewijs? Hoeveel ajuin/selder/prei gebruik je tegenover hoeveel tomaten?
VerwijderenJa hoor! Er ging water bij,niet te veel ineens, en soms een onnozel bouillonblokje.
VerwijderenDe balletjes gaan er pas op het eind bij, héél even opkoken is de boodschap, anders worden ze hard en smakeloos.
Verhoudingen ? Ik kocht zowiezo één soepselder, een pakje soepprei, een of twee ajuinen, o ja, ook een paar patatjes om te binden en minstens één kilo tomaten. Eigenlijk zijn die verhoudingen minder belangrijk dan de staat van versheid van de groenten.
Héhé! Plezant dat ge 't gaat proberen!
Wat de smaak ook verhoogt : de groenten, met de tomaten bovenop, gedurende minstens een uur , liever langer,zachtjes laten sudderen.
BeantwoordenVerwijderenOppassen ook met het aanlengen. Niet te veel ineens en het water langs de rand van de kookpot laten lopen om het wat op te warmen, ander 'schrikt' je soep en wordt ze smakeloos.
Zoveel selder en prei? Op een kilo tomaten zou ik normaal gezien 1 preistronk en 3 à 4 selderstengels toevoegen. Maar ik ben dan ook niet de heldin van de tomatensoepen :) En wanneer voeg je de tomatenpuree toe? Laten meestoven met de groentjes of pas op het eind?
VerwijderenGeen probleem, dat kan even lekker zijn.
VerwijderenTomatenpuree deed ik er pas op het einde bij, maar ik kan me voorstellen dat meestoven met de groentjes ook alweer goed is .
Vidé en worst met peekesstomp! hmmm
BeantwoordenVerwijderen