2013/10/31

Rode kool met appeltjes

Een herfst/winterklassieker, waarvan de zoetzure smaak goed past bij varken (worst, beuling, koteletten of - 't allerlekkerste - spek) en wild. Klassiek gaan er appeltjes bij, voor mij mogen dat er veel zijn, soms gaan er ook rozijnen bij. Ik maak altijd meteen een dubbele portie klaar, en vries de rest in voor als het snel moet gaan.

Rode kool met appeltjes Voor 4 personen:
- 1/2 rode kool
- 1 à 2 ajuinen
- 1/2 kg stoofappels (bv. goudreinetten)
- eventueel 2 eetlepels rozijnen (week ze op voorhand 20 minuten in water en laat ze uitlekken)
- 1 dl rode wijn, water of (met water aangelengde) grenadine
- 1  eetlepel aalbessengelei
- 2 eetlepels natuurazijn (andere azijn zoals rode -of wittewijnazijn of ciderazijn kan ook)
- een paar takjes tijm en een laurierblaadje
- eventueel een kaneelstokje
- 1 eetlepel bruine suiker (of meer naar smaak)
- bakboter of reuzel
- peper, zout
- voor extra smaak: 4 jeneverbessen, 2 kruidnagels

Snijd de kool in vieren. De buitenste bladeren en de harde, witte stronk mogen weg. De rest van de kool versnipper je in fijne reepjes.

Rode kool met appeltjes Pel de uien en snijd ze in fijne stukjes, stoof ze even aan in de boter (of reuzel). Voeg even later de snippers rode kool toe. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in stukjes van ruim 1 cm. Voeg ook de appelstukjes (en eventueel de rozijnen) toe en roer alles goed om. (Als je liever wilt dat de appelstukjes nog herkenbaar blijven, doe je ze pas de laatste 15 minuten bij in de pot.) Bind de laurier en tijm samen tot een bouquet garni en laat dat ook meestoven, samen met de jeneverbessen en de kruidnagels (stop die in een thee-ei, zodat ze er achteraf weer makkelijk uit kan vissen). Zet na enkele minuten het vuur iets hoger en voeg de rode wijn, het water of de grenadine toe. (Wijn zorgt al direct voor een extra zuurtegraad, zodat de kool beter zijn kleur behoud.) Laat het vocht al roerend een beetje verdampen. Schep de aalbessenconfituur en de bruine suiker door de rode kool, roer alles om en laat minstens een uur op een laag vuur sudderen met het deksel op de pot, maar het kan tot 3 uur duren tot de rode kool heel zacht is. Roer regelmatig. Sprenkel tenslotte de azijn (die voor een mooie rode kleur zorgt) over de kool en roer om. Verwijder het bouquet garni, de jeneverbessen en de kruidnagels en laat een eventueel teveel aan vocht inkoken. Proef, kruid bij met peper en zout, en voeg eventueel nog extra suiker of azijn toe.

Rode kool met appeltjes

2 opmerkingen:

  1. Hier heb ik zojuist heerlijk van gesnoept. Lekkerrrr!!
    Je hele potje is haast leeg. Gulzig, hé!

    BeantwoordenVerwijderen