2013/10/13

't Stoofvlees van de papa

Als ons papa één gerecht zou noemen waar hij het meest trots op is, is het zonder twijfel zijn stoofvlees. De truc is het om het zo lang mogelijk (minstens 1,5 uur, maar liefst een hele middag) te laten sudderen zodat het stoofvlees in stukjes/draadjes uit elkaar valt. Ons papa durft al eens te variëren met zijn bier, afhankelijk van wat er in huis is, ik zweer echter bij donker Kasteelbier, dat voor een volle smaak zorgt. (Dat schap was echter leeg in de winkel, dus we gebruikten deze keer een Gouden Carolus Classic, verkozen tot beste donkere bier ter wereld ----> Belachelijk lekker! Ik denk dat mijn Kasteelbier van zijn troon is gestoten.) Zoals met alle stoofschotels, is stoofvlees nog lekkerder als het een nachtje kan trekken en pas de volgende dag wordt opgegeten. Alleen ontbreekt het geduld daar meestal :)

Stoofvlees-in-de-maak

Voor 4 personen:
- 1 - 1,5 kg (runds)stoofvlees
- 2 flesjes donker bier van 33cl, eventueel aangelengd met een beetje water
- 2 ajuinen
- een eetlepel bloem
- 1 of 2 boterhammen (of sneetjes peperkoek) besmeerd met mosterd
- enkele takjes tijm en 1 of 2 laurierblaadjes
- boter
- peper, zout

Bruin de stukken stoofvlees in een klontje boter. Pel ondertussen de ajuinen en snipper ze in stukjes, stoof ze in een andere (braad)pan glazig in een klontje boter. Als de stukken vlees goed gekorst zijn, gaan ze bij de ajuinen. (Hou de pan met aanbaksels opzij.) Doe een eetlepel bloem bij het stoofvlees en roer goed tot alle bloem is opgelost, dit zorgt voor de eerste binding. Blus de pan waarin je het vlees hebt gebakken met het bier, roer goed zodat alle aanbaksels loskomen. Giet het warme bier in de pot met het vlees. (! Voeg het bier nooit koud toe, daardoor gaat het vlees ineenkrimpen en taai worden.) Leng eventueel aan met water tot het vlees net onder staat. Bind de takjes tijm en laurierblaadjes met een stukje keukentouw tot een bouquet garni en doe dit ook in de pot. Als laatste gaan de boterhammen besmeerd met mosterd erbij, die voor de tweede binding en extra smaak zorgen. Zet het vuur heel laag en laat alles enkele uren sudderen, in het begin zonder deksel, maar als de saus dik genoeg is, kan het deksel erop. De saus moet mooi gebonden zijn; het vlees moet zo mals en zacht geworden zijn dat het in stukjes uit elkaar valt. Verwijder het bouquet garni, proef en kruid met peper en zout naar smaak (ik vind doorgaans dat stoofvlees gemaakt met lekker bier maar heel weinig kruiding nodig heeft). Serveren doe je, natuurlijk, met frietjes!

3 opmerkingen:

  1. PS: Sorry voor de crappy foto, dagen vol regen zijn perfect om stoofvlees te maken, maar niet om er foto's van te trekken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Waw! Dat klinkt nog lekkerder dan dat van mijn schoonmoeder destijds.
    Zij deed er altijd véél ajuin bij. De helft ervan ging pas na een uurtje of later nog, de pot in, waardoor het vlees zoetig smaakte.Voor de rest nam zij ook vooral véél tijd !
    Die foto valt nog mee. Alles staat erop,hé!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh, ik hou er net niet van als er veel ajuin in zit :) ik doe er soms zelfs maar één ajuintje voor 4 personen in. Die jeugd toch he! ;)
      Ja, alles staat erop, maar het was het licht dat niet meezat. Oóit komt er wel een betere!

      Verwijderen