2014/02/17

Balletjes met selder in tomatensaus

Gehaktballetjes / voor 4:
- 800 gram gehakt
- een eitje
- broodkruim
- peper, zout

Selder / voor 4:
- 1 bleekselder

Tomatensaus / voor 4:
- een groot blik (van 800 gram) tomatenstukjes
- een brik (van 500ml) tomatenpuree / tomatenpassata
- een blikje geconcentreerde tomatenpuree
- een eetlepel bloem
- 3 ajuinen
- de binnenste, zachte stengels van de selder
- 1 dikke wortel
- een kruidentuiltje (tijm en laurier, eventueel ook wat peterseliestengels)
- peper, zout

Snij het kontje en het loof van de selder en verwijder eventuele taaie vezels / draden door de bolle kant te schillen met een dunschiller. Was de selderstengels goed onder de kraan, want er hangt altijd veel zand aan, en snij ze dan in hapklare stukken. De binnenste, zachte stengels van de selder bewaar je voor in de tomatensaus. Ik heb graag grote selderstukjes van ongeveer 4cm, maar je snijd ze zo groot als je zelf graag hebt. Doe de selderstukjes in een kookpot met deksel, voeg water toe tot ze net onder staan en laat ze zachtjes garen tot ze mals zijn. Zorg dat je het kookvocht van de selderstengels bewaart voor in de tomatensaus.
Dan begin je aan de tomatensaus. Snij daarvoor de ajuinen, de zachte selderstengels en de wortel in kleine stukjes en laat ze een 10tal minuten gaarstoven (in een beetje olijfolie of boter) tot alle groentjes heel zacht zijn. Let op dat er niks aanbakt. Roer er de geconcentreerde tomatenpuree door en laat ook even meebakken. Strooi er een eetlepel bloem over, roer tot de bloem is opgelost (dit zorgt voor een beetje binding) en blus dan met het kookvocht van de selderstengels. Zo gaat er niets van de seldersmaak verloren. Roer goed, zodat eventuele aanbaksels van de bodem loskomen. Voeg er de tomatenstukjes en de tomatenpassata bij, samen met de kruidentuil en laat alles een uurtje, met het deksel op de pot, op een heel zacht vuur sudderen. Roer regelmatig.
Ondertussen kan je de gehaktballetjes maken. Meng het gehakt met het eitje en het broodkruim. Voeg broodkruim toe tot het gehakt niet meer 'plakt' en je er stevige balletjes van kan rollen. Kruid met peper en zout naar smaak. Geef de balletjes een bruin korstje in een braadpan met wat boter. Vanbinnen moeten ze nog niet gaar zijn.
Als de saus klaar is, mag het kruidentuiltje weg en wordt de saus gemixt met een staafmixer. Best ook nog zeven, anders is ze te vezelig. Nu mogen de balletjes nog een klein kwartiertje garen in de saus. Proef van de saus, en kruid bij met peper en zout. Laat op 't laatst ook nog de selderstukjes eventjes opwarmen in de saus.

't Lekkerste met aardappelpuree.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten