2013/11/01

Konijn met uien en bier

Konijn is weer zo'n gerecht waar iedereen zijn eigen invulling aan geeft. Ik heb hieronder het 'basis'recept gedeeld, maar er kan ook wat confituur of stroop bij om te zoeten; veel mensen doen dat ook met gedroogde pruimen (op voorhand even laten weken). In plek van met water aan te lengen, kan je ook kalfs -of wildbouillon gebruiken, ons papa doet dat zelfs met een tas koffie. Het bier kan je dan weer vervangen door rode wijn.

Voor 4 personen:
- een heel, versneden konijn (mét lever, niertjes en kop, die zorgen voor extra smaak in het gerecht)
- 2 sneetjes brood besmeerd met mosterd
- 3 eetlepels bloem
- 2 à 3 flesjes donker abdijbier van 33cl, naar keuze / Rodenbach wordt ook veel gebruikt
- 4 uien, grof versneden
- een paar takjes tijm en 2 blaadjes laurier
- boter
- peper, zout

Konijn klaarmaken schilt eigenlijk niet veel van stoofvlees klaarmaken. Eerst bruin je het (versneden) konijn langs alle kanten aan in boter. Zorg voor een grote braadpan, zodat alle stukken konijn op de bodem passen. Kruid met wat peper en zout. Pel ondertussen de ajuinen en versnij ze grof. Haal het konijn uit de (braad)pan en stoof de stukjes ajuin glazig. Voeg het konijn terug toe en bestrooi met 3 eetlepels bloem. Roer goed tot alle bloem is opgelost. Overgiet dan met het bier, en voeg de tijm en de laurier toe. Leng aan met water (of bouillon of koffie) tot de stukken konijn onderstaan en leg er de sneden brood besmeerd met mosterd bovenop. Zet het deksel op de pan en laat ongeveer 1,5 uur sudderen. De saus moet gebonden zijn en een volle bruine kleur hebben, het vlees moet gaar zijn en gemakkelijk van de botjes loslaten. Proef de saus en voeg eventueel nog wat peper en zout toe. Het bouquet garni mag weg.
Konijn gaat met vanalles samen: gestoofd witloof en kroketjes, erwtjes en worteltjes en een gekookt patatje, sommige mensen eten er ook graag appelmoes bij,... naar eigen goesting :).

7 opmerkingen:

  1. die van mij was toch lekker he

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Héwel , ik denk dat dit zo ongeveer het recept is van opa Wim.
    Volgens mij zouden je rode kooltjes daar ook best bijpassen .
    Hééérlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dat is ook nog geen slecht gedacht!
      Michiel zat hier van de week nog lovend te praten over opa Wim zijn lasagne, dus als je dat recept nog kent, laat dan maar komen :):)

      Verwijderen
  3. 'k Zal 't nog eens proberen:
    - Tomatensaus met gehakt, ajuin, tomaten,(uit blik of kartonnetje) en één rode paprika zoals voor een eenvoudige spaghetti.
    - Bechamelsaus met geraspte kaas door;
    -Vellen lasagne, die , alhoewel op de verpakking staat dat het niet nodig is, in kokend zout water gedompeld worden , met enkele tegelijk, om week te worden.
    - Beginnen met een vuurvaste schotel in te vetten , dan een laagje lasagne, daarop wat rode saus, daarop wat witte saus, weer lasagne, en dit tot de schotel ongeveer vol is.
    Dan strooi je er wat geraspte kaas bovenop en het kan voor 40 à 45 minuten de oven in (op 180 of 200 ° ) Voor de geraspte kaas vind ik de mengeling van' Entremont ' heel lekker; daar zit gryère bij en die is zo heerlijk smeuig !!
    Zo! Hopelijk ben ik niks vergeten.
    Eerlijk gezegd, denk ik dat gij dit zo al eens gemaakt hebt en ik meen me te herinneren dat het héél lekker was.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 't Zijn die kleine tips (zoals van de Entremont-kaas) en uw manier van schrijven die uw receptjes altijd zo leuk maken :)
      Ik doe het ook ongeveer zo, alleen gebruik ik altijd ontvelde, verse tomaatjes (véél werk, maar ik ben daar een beetje een snob in) en een beetje geconcentreerde tomatenpuree, en ik doe er dan wat witte wijn of water bij zodat het vochtig genoeg blijft. Maar ja, Belgisch is dat niet echt hé!

      Verwijderen
  4. Misschien niet Belgisch
    Wèl lekker!
    Bedankt voor de toegezwaaide lof.
    IK zwaai U lof toe voor de verse tomaten. Dat verschil proeft ge ècht .

    BeantwoordenVerwijderen