2013/10/26

Balletjes in tomatensaus

Dit is een gerecht waar je mee kan freestylen en dat verklaart waarom iedereen wel z'n eigen (familie)recept voor balletjes in tomatensaus heeft. De truc is om veel verse groentjes in de saus te verwerken en een dikke kruidentuil met verse kruiden te laten meestoven. Ik hou het qua groentjes op ajuinen, selder en een wortel, maar er kunnen ook courgettes, rode paprika, misschien zelfs wat prei of voor een beetje spiciness een chilipepertje bij. Qua kruiden kijk je gewoon wat je in huis hebt.

Gehaktballetjes / voor 4:
- 800 gram gehakt
- een eitje
- broodkruim
- peper, zout

Tomatensaus / voor 4:
- een groot blik (van 800 gram) tomatenstukjes
- een brik (van 500ml) tomatenpuree / tomatenpassata
- een blikje geconcentreerde tomatenpuree
- 4dl water
- een eetlepel bloem
- 3 ajuinen, 4 stengels selder, 1 dikke wortel (of een andere groentenmengeling)
- een kruidentuiltje (tijm, laurier, peterselie, rozemarijn, salie, dragon,...)
- peper, zout

Maak eerst de tomatensaus. Maak daarvoor alle groentjes proper, snij in kleine stukjes en laat ze een 10tal minuten gaarstoven (in een beetje olijfolie of boter) tot ze heel zacht zijn. Let op dat er niks aanbakt. Roer er de geconcentreerde tomatenpuree door en laat ook even meebakken. Strooi er een eetlepel bloem over, roer tot de bloem is opgelost (dit zorgt voor een beetje binding) en blus dan met het water. Roer goed, zodat eventuele aanbaksels van de bodem loskomen. Voeg er de tomatenstukjes en tomatenpassata bij, samen met je kruidentuil en laat alles een uurtje, met het deksel op de pot, op een heel zacht vuur sudderen.
Ondertussen kan je de gehaktballetjes maken. Meng het gehakt met het eitje en het broodkruim. Voeg broodkruim toe tot het gehakt niet meer 'plakt' en je er stevige balletjes van kan rollen. Kruid met peper en zout naar smaak. Geef de balletjes een bruin korstje in een braadpan met wat boter. Vanbinnen moeten ze nog niet gaar zijn.
Als de saus klaar is, mag het kruidentuiltje weg en wordt de saus gemixt met een staafmixer. Best ook nog zeven, anders is ze te vezelig. Nu mogen de balletjes nog een klein kwartiertje gepocheerd worden in de saus, tot ze gaar zijn. Proef van de saus, en kruid bij met peper en zout.
Bestrooi eventueel nog met een beetje gehakte peterselie of bieslook.

Serveren kan met vanalles: voor mij is dat liefst met Marokkaans brood, maar puree, rijst, gekookte patatjes, gebakken patatjes, stokbrood of frieten kunnen ook.

1 opmerking:

  1. Oei! Ik sta ineens wel vier gerechten achter!
    Mosselen! Zo maakte opa ze ook klaar! Lekker!
    Beuling met appelmoes. Waar staat dat kraam?
    Bechamelsaus: moeilijker dan ge denkt! De mijne mislukte de helft van de tijd. Maar O Zo lekker ZONDER brokjes erin!
    Balletjes in tomatensaus. Wat klinkt ook dat weer heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen