2013/10/22

Mosselen

Mosselen zijn het ultieme familie-eten voor mij. Bij ons eet iedereen ze dan ook met veel smaak, vooral ons papa. Zijn ogen glinsteren vol geluk als er mosselen op tafel staan en hij stopt niet met eten tot de pot leeg is. Mosselen moeten ook gewoon gegeten worden met mensen die je graag hebt, het is eten om te delen. Maak ze wel liefst op de dag van aankoop klaar.

Voor 4 personen:
- 4 kilo Zeeuwse mosselen (ik kies meestal voor de Super-mosselen, die zijn goedkoper dan de Jumbo's en daar zitten er meer van in een pak, dus zijn gezelliger om te delen), 't lekkerste in september en oktober
- een bussel (soep)selder
- een halve kilo ajuinen
- peper

Mosselen worden tegenwoordig 'panklaar' verkocht. Kijk ze voor alle zekerheid nog even na, maar doorgaans volstaat het om ze een paar keer te spoelen tot al het zand eraf is en de kapotte of open schelpen te verwijderen.
Snijd de ajuinen in (halve) ringen en de selder in stukjes. Stoof de ajuinen en de selder aan in een beetje boter, niet te lang, ze mogen nog wat beet hebben. Voeg de mosselen toe, samen met flink wat peper. Zorg dat de pot maximum voor 3/4 gevuld is. Zet het deksel op de pot. Na een paar minuten gaan de mosselen al open, schud ze dan even op, zodat de onderste naar boven komen en de groentjes gehusseld geraken en zet ze terug op het vuur (met het deksel erop). Nog een paar minuten later zijn alle mosselen open, schud ze nog even op, en dan zijn ze klaar. Laat ze zeker niet langer op het vuur staan, ze moeten 'smelten' in de mond en mogen niet veranderen in stukjes rubber. Mosselen die nog altijd gesloten zijn, doe je weg.
Klassiek serveer je de mosselen met frieten, maar een stukje stokbrood om het kookvocht mee op te deppen is er ook heel lekker bij, samen met een fris pintje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten