2013/11/17

Kervelsoep

Niet dé all-time klassieker onder de soepen (dat was de tomatensoep), maar hij komt toch tweedes of derdes in het rijtje. Very yummie door zijn lichte anijssmaak. Het is aangeraden om een bosje kervel te kopen in plek van kervel in een doosje, omdat je zo de taaie steeltjes in één keer kunt afhakken.

Voor 2 liter soep:
- 1,5 liter kippen - of groentebouillon
- 200 gram verse kervel (best in een bosje, want het is een helse job om van kervel in een bakje alle steeltjes van de blaadjes te scheiden)
- een grote ajuin
- 2 preistronken
- 2 stengels soepselder
- een grote (bloemig kokende) aardappel, om te binden (of 50 gram rijst: laat de rijstkorrels dan op het eind meekoken tot ze gaar zijn)
- een kruidentuiltje (2 blaadjes laurier, een paar takjes tijm en eventueel een paar peterseliestengels)
- een klontje boter
- peper, zout (in plek van zout kan je ook een scheutje OXO toevoegen)

Met of zonder soepballetjes:
- 200 gram gemengd gehakt (varken/kalf)
- broodkruim
- een (losgeklopt) eitje

Stoof eerst de groentjes in een klontje boter. Pel de ui en snij in groffe stukjes, stoof ze alvast glazig terwijl je de andere groentjes proper maakt. Snij het groen en het kontje van de prei en snij overlangs in twee, zodat je het zand goed vantussen de laagjes kan spoelen. Snij het loof en het kontje van de selder, verwijder eventuele taaie draden/vezels. Snijd ze allebei ook in groffe stukjes. Stoof de selder en de prei mee met de ajuin. Schil de aardappel en snij in blokjes en laat ook even meestoven. Doe het kruidentuiltje bij in de pot en giet er de bouillon bij. Laat een half uur op een zacht vuurtje pruttelen.
Ondertussen kan je de blaadjes en fijne steeltjes van de kervel plukken.
Verwijder het kruidentuiltje en mix de soep een eerste keer, zet ze nog even terug op het vuur mét de kervel deze keer, de kervel moet maar eventjes meekoken anders verliest ze haar smaak, en mix ze dan een tweede keer. Bijkruiden doe je met peper en zout (of vervang het zout door een scheutje OXO).
Voor de soepballetjes ga je te werk zoals hier.

2 opmerkingen:

  1. Waw! eerst een bordje kervelsoep en daarna 'peekes en ertjes' met ....
    Feestelijk!
    En wat als nagerecht?
    Eén van je zelfgebakken taarten? of zo ? ...

    BeantwoordenVerwijderen