2013/11/19

Witloofrolletjes

Belgischer kan bijna niet. Witloof wordt al járen gekweekt in de driehoek Leuven-Mechelen-Brussel en is ook tot over de landsgrenzen bekend als Belgisch witloof. Grondwitloof is de authentieke witloof met een zacht bittere / pittige smaak, tegenwoordig wordt er ook witloof op water geteeld die een zoetere smaak heeft.

De rolletjes / voor 4:
- 8 witloofstronkjes (kies voor grondwitloof, die heeft een lekkere, zacht bittere smaak die bij de witloof van hydrocultuur is weggeselecteerd)
- 8 sneetjes hesp
- een snuifje suiker
- boter
- peper, zout, nootmuskaat

Kaassaus / voor 4:
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 1 liter melk
- 100 gram goed afsmakende, gemalen kaas + om te gratineren

Was het witloof, trek eventuele beschadigde buitenste bladeren eraf en snijd de onderkant en het bittere hart weg. Kleine witloofstronkjes kunnen op hun geheel gelaten worden, grote snijd ik liever in twee. Stoof ze aan in boter, kruid met peper, zout, nootmuskaat en een snuifje suiker (die zorgt voor een beetje karamelisatie). Leng aan met een beetje water en laat met het deksel op de pot minstens 20 minuten stoven, tot de witloof zacht is tot in de kern. Draai de stronkjes af en toe eens om.
Ondertussen kan je de kaassaus maken: smelt de boter, roer er met een garde de bloem onder tot alle bloem is opgenomen. Leng, al roerend, aan met de melk, tot je een gladde en redelijk dikke 'dek'saus hebt. (Je kan een deel van de melk ook vervangen door het stoofvocht van het witloof.) Roer er, van het vuur, de kaas onder en kruid bij met peper, zout en nootmuskaat. Om te verfrissen kan er ook een kneepje citroensap bij.
Laat de witloofrolletjes goed uitlekken, nijp ze zelfs even uit zodat alle vocht zeker weg is en rol elk stronkje in een sneetje hesp. Schik ze in een (beboterde) ovenschaal en overgiet met de kaassaus. Gratineer met nog een beetje extra kaas en zet onder de ovengrill tot de kaas goudbruin ziet.
Klassiek gaat er aardappelpuree bij, maar even lekker met een gewoon gekookt patatje.

1 opmerking:

  1. Héwel, ge gaat er nogal vandoor met je recepten!
    Nog efkes en g'hebt een boek vol.... En plezant uitgelegd hoe 't moet ook nog!

    BeantwoordenVerwijderen