2013/10/10

Dé klassieker onder de soepen

De all-time klassieker onder de soepen (en mijn favoriet als kind) is zonder twijfel tomatensoep. De moeke van mijn lief gaf al haar tips & trucs prijs en ik ging aan de slag:

Voor een grote soepketel:
- 1 of 2 ajuinen
- een soepselder
- een pak soepprei
- minstens 1 kg rijpe (!) tomaten, liefst onbespoten - durf gerust naar de lelijkste exemplaren te grijpen, die zijn volgens moeke de beste om in de soep te draaien
- een paar patatjes om te binden
- er kunnen ook een paar worteltjes of een beetje suiker bij om te zoeten
- een klein blikje geconcentreerde tomatenpuree
- peper en zout naar smaak

Voor de soepballetjes:
- ongeveer 50 gram gemengd gehakt (varkens/kalf) / persoon 
- broodkruim
- één of meerdere eitjes (afhankelijk van de hoeveelheid gehakt)

Verder:
- een passe-vite (je kan de soep ook mixen, maar dan moet je eerst de tomaten ontvellen)

Tomatensoep-in-de-maak Maak eerst alle groenten proper: pel de ajuinen en snij ze in stukjes (de grootte maakt niet zoveel uit, want de soep wordt door de passe-vite gedraaid). Snij het kontje en het loof van de selder, verwijder eventueel vervelende draden en snij de selder ook in stukjes. Verwijder ook van de prei het kontje en het groen. Snij de prei in de lengte in twee, spoel goed tussen de laagjes tot al het zand verdwenen is en snij het wit in stukjes. Schil de patatjes en snij ze ook in stukjes. Als je een iets zoetere soep wilt, schil je de worteltjes en snij je ze grof in stukjes. De worteltjes kan je ook vervangen door een beetje suiker aan de soep toe te voegen. Als je geen passe-vite hebt en de soep wilt mixen, moet je de tomaten op voorhand ontvellen. Breng daarvoor een pot water aan de kook. Maak met een mesje een kruisje in de onderkant van de tomaten. Dompel ze 10 à 12 tellen onder in het hete water en koel ze dan meteen onder koud stromend water. Nu kan je het velletje gemakkelijk verwijderen. Als je wel een passe-vite hebt, moet je de tomaten enkel in partjes snijden. 
Smelt een klontje boter in een grote soepketel en laat daarin de groentjes, met de tomaten bovenop, gedurende minstens een uur (liever langer) zachtjes sudderen met het deksel op de pot. 
Rol ondertussen de soepballetjes. Meng daarvoor het gehakt met wat broodkruim en een eitje. Een goede consistentie is als het gehakt niet meer 'plakt'. Rol kleine balletjes. 
Roer - als de groentjes lang genoeg gesudderd hebben - er voor een mooie rode kleur (en ook wel voor de smaak) nog een blikje geconcentreerde tomatenpuree door. Je kan de soep ook nog aanlengen met een beetje water. Voeg niet teveel water ineens toe en laat het langs de rand van de kookpot lopen om het wat op te warmen, zodat de soep niet 'schrikt' en haar smaak verliest.
Draai de soep door de passe-vite. Proef en kruid bij met peper en zout naar smaak.
Dan pas gaan de soepballetjes erbij. Kook ze maar héél even op, anders worden ze hard en smakeloos.
Verdeel over soepkommen of -borden en het gevecht om de meeste balletjes kan beginnen!

2 opmerkingen:

  1. Wow! Wat een heerlijk recept!
    Het lijkt wel heruitgevonden!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bwa :) sommige stukken zijn zelfs letterlijk overgenomen, maar ik kon ze dan ook niet beter verwoorden!
    Een héérlijk recept wel! Zoals tomatensoep hoort te zijn! En je had absoluut gelijk over de hoeveelheid groenten :)

    BeantwoordenVerwijderen