2014/01/12

Krieken en gehaktballen

Mijn lievelings!

Voor 4:
- 800 gram gemengd gehakt (varken / kalf)
- 1 of 2 eitjes
- paneermeel
- peper, zout
- eventueel verse, fijngesnipperde tijm en / of een fijngesnipperde sjalot of ajuin
- 2 bokalen (met een inhoud van +/- 700g per bokaal) opgelegde krieken
- 1 eetlepel maïszetmeel
- eventueel een beetje suiker om te zoeten

Maak eerst de gehaktballen. Sommigen hebben ze graag groot, anderen verkiezen veel kleintjes. Voor mij zijn ze in een tussenmaatje (met een 3tal centimer diameter) op z'n best. Voeg het eitje en het paneermeel bij het gehakt. Kneed alles door elkaar en blijf paneermeel toevoegen tot het gehakt aan elkaar plakt, maar niet meer aan je vingers blijft kleven. Kruid met peper en zout. Om de balletjes te pimpen kan je een beetje verse tijm toevoegen, dat combineert heel goed met de krieken en/of sjalot of ajuin, die je vooraf best even aanstooft. Kneed nog is alles onder elkaar. Rol balletjes en bak ze aan in een braadpan op een matig vuur, zet dan het vuur lager en zet een deksel op de pan zodat de balletjes helemaal gaar kunnen worden. (Hoe ons mama het deed en hoe je op zekerheid speelt, is door de balletjes eerst voor te koken in water, als ze boven komen drijven zijn ze gaar. Daarna bak je ze aan. Het verschil proef je niet, vind ik. En het voorkoken kan je op voorhand doen.)
Doe, terwijl de balletjes bakken, de krieken in een kookpot. Laat ze warm worden en bind lichtjes met maïszetmeel (roer eerst los in een beetje water of vocht van de krieken of gebruik een versie waarbij dat niet moet). Voeg eventueel een beetje suiker toe, als je liever zoete kriekjes hebt.
Voila, easy peasy en lekker bij dikke sneden donkerbruin brood. Krieken die over zijn, zijn heel lekker bij rijstpap.

1 opmerking:

  1. Hey , vind nu pas je laatste gerechtje.
    Dat ziet er weer erg lekker uit!
    Leuke verrassing!

    BeantwoordenVerwijderen